spasmeno dontiΌλο το χρόνο, οι οδοντίατροι βλέπουν ασθενείς με σπασμένα δόντια με κάθε πιθανό τρόπο. Οι οδοντίατροι γνωρίζουν πως ενώ κάθε σπασμένο δόντι είναι το ίδιο μοναδικό, τα περισσότερα σπασμένα δόντια έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αποτελούν αποτέλεσμα τραυματισμού του στόματος. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές για την αποκατάστασή τους.

Ένα ελαφρώς σπασμένο δόντι μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα
Τα σπασμένα δόντια αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα οδοντικά προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να το παραβλέπουν ή να ακυρώνουν την θεραπεία αν δεν υπάρχει πόνος ή αίμα. Αυτό είναι λάθος. Είναι σημαντικό να δείτε έναν οδοντίατρο επειδή συχνά ένα μικρό σπάσιμο αποτελεί το μοναδικό ορατό σημάδι σοβαρής βλάβης σε ένα δόντι. Μία πλήρης οδοντική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει μικροσκοπικές ρωγμές που προσβάλλουν την υγεία του νεύρου του δοντιού.

Η Επιστήμη κι η Τέχνη της αποκατάστασης σπασμένων δοντιών
Μετά την εξέταση της βαρύτητας της βλάβης, ο οδοντίατρος θα επιλέξει τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασής της. Αν το σπάσιμο είναι μικρό, η επιδιόρθωση μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία. Τα σπασμένα δόντια με πιο εκτεταμένη βλάβη μπορεί να απαιτούν πολλές συνεδρίες, όπως μία πιθανή ενδοδοντική θεραπεία.

Τα δόντια αυτά αποκαθίστανται συνήθως με δύο τρόπους:
Εμφράξεις ή συγκολλούμενες αποκαταστάσεις
Χρησιμοποιείται μία σύνθετη ρητίνη στο χρώμα του δοντιού για να καλύψει την περιοχή. Πρόκειται για μία απλή και σχετικά οικονομική διαδικασία που δεν απαιτεί συνήθως αναισθησία. Η αντοχή αυτών των αποκαταστάσεων τις καθιστούν ιδανικές για τη διόρθωση μικρών ατελειών όπως ένα μικρό κάταγμα. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα ειδικό υγρό για αδροποίηση της επιφάνειας του δοντιού ώστε να προσκολληθεί σε αυτό το συγκολλούμενο υλικό. Στη συνέχεια τοποθετείται συγκολλητικό και σύνθετη ρητίνη, η οποία διαμορφώνεται στο κατάλληλο σχήμα. Ακολουθεί η χρήση υπεριώδους φωτός για σκλήρυνση του υλικού.

Διαμόρφωση αδαμαντίνης
Τα πολύ μικρά σπασίματα κι άλλες επιφανειακές ατέλειες διορθώνονται συχνά με την αφαίρεση ή επαναδιαμόρφωση ενός μικρού τμήματος της οδοντικής επιφάνειας. Εφαρμόζεται συχνά σε συνδυασμό με συγκολλούμενες αποκαταστάσεις.

Όψεις
Μία όψη είναι ένα λεπτό στρώμα πορσελάνης που καλύπτει πλήρως την επιφάνεια ενός δοντιού. Χρησιμοποιείται συχνά για την αποκατάσταση ενός προσθίου δοντιού με κάταγμα κι είναι ιδανικές για δόντια με βλάβες που δεν μπορούν να αποκατασταθούν με συγκολλούμενες αποκαταστάσεις.

Ενδοδοντική θεραπεία
Εφαρμόζεται αν το δόντι έχει ένα αποκαλυμμένο νεύρο. Αφαιρείται το φλεγμαίνον νεύρο εξαλείφοντας έτσι τον πόνο και σώζοντας το δόντι. Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας, τοποθετείτε μία στεφάνη στο δόντι.
Στεφάνη
Χρησιμοποιείται για μεγάλα κατάγματα σε μεγαλύτερα δόντια.

Εξαγωγή
Μερικές φορές ένα σπασμένο δόντι δεν μπορεί να διασωθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με μία γέφυρα ή ένα εμφύτευμα.

Η πρόληψη των καταγμάτων των δοντιών δεν είναι δύσκολη υπόθεση
Χρειάζεται απλή λογική για την αποφυγή των τραυματισμών που οδηγούν σε σπασμένα δόντια. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές για την προστασία των δοντιών σας: Χρησιμοποιείτε ένα νάρθηκα. Αν παίζετε σπορ επαφής ή υποφέρετε από βρουξισμό είναι πιθανότερο να εμφανίσετε ένα σπασμένο δόντι. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας κατασκευάσει έναν εξατομικευμένο νάρθηκα που θα προστατεύσει τα δόντια σας. Προσέχετε τι τρώτε. Οι σκληρές και κολλώδεις τροφές αποτελούν κύρια αίτια για σπασμένα δόντια. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τη μάσηση αντικειμένων πχ στυλό. Καλή στοματική υγιεινή. Το βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα κι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο διατηρούν τα δόντια σας γερά. Τα υγιή δόντια είναι λιγότερο ευπαθή σε κατάγματα.
Μη φοράτε κοσμήματα στο στόμα. Οι άνθρωποι με piercing στα χείλη και τη γλώσσα εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα σπασμένων δοντιών.

Τελικό συμπέρασμα: Πάντα να εξετάζετε ένα σπασμένο δόντι
Μην αφήνετε τα σπασμένα δόντια στην τύχη τους. Ένα μικρό σπάσιμο μπορεί να κρύβει ένα σοβαρότερο οδοντικό πρόβλημα. Μόνο ένας οδοντίατρος μπορεί να προσδιορίσει την πλήρη έκταση της βλάβης και την καλύτερη θεραπεία.